Ahojky Gabrro
jak pise Fujarka, stava se to kazdemu, to zastaveni. A myslim si, ze je i dulezite se takhle zastavit, a zacit premyslet o tom, kam jdes. A hlavne o tom, jestli v te ceste chces pokracovat. Jestli jdes po ceste srdce anebo ceste ustupku, s neustalym opakovanim nesmim a nemuzu, bojim se, a co kdyby to nevyslo. Bud rada za to, ze ses takhle zastavila, pac sis dala moznost prehodnotit, co vlastne v zivote chces. A treba i vyrazit jinym smerem.
Jinak opravdu zivot neovlada tebe, ale ty jeho. Ono je pomerne dost tezke prijmout pravdu o sobe a hlavne o tom, ze my jsme tvurci sveho zivota. A neustale dostavame to, co si prejeme. Dulezite je si uvedomit, jake myslenky mas, pozitivni ci negativni? Kdyz si neco prejes, veris ze se ti to splni, anebo mas neustale pochybnosti, ze to nevyjde? Strach je jedna z nejsilnejsich emoci, a je hluboko zakoreneny v kazdem z nas. A pokud u nas prevazuji ustrasene myslenky, tak se nam moc tech pozitivnich veci v zivote ani dit nemuze. Dale nas ovladaji i presvedceni, a to nejen ta nase. Ale presvedceni, ktera jsme od malicka slyseli doma od rodicu, pratel a ve skole. A snazime se temto presvedcenim prizpusobit, vedome, ale i podvedome. Neustale slysime, v televizi, od blizkych, ze tohle neni mozne, takhle to preci nefunguje. A tohle vse se nam uklada do podvedomi, ani si kolikrat neuvedomujeme, ze casto ve svem zivote reagujeme podle toho, co jsme zaslechli a co se nam ulozilo do podvedomi. Napr. penize jsou spatne, je to zlo, nosi akorat smulu, lidi s penez blbnou. Vidis to i ve svem okoli, v bulvaru, ve zpravach, vidis, jak lide kteri jsou bohaty, tak sklouznou k drogam, nebo maji jine moresy, nebo jejich zivot tvori jen honba za stale vetsim bohatstvim. Tim se ti jen utvrzuji presvedceni o penezich. Pritom penize jsou krasne energie, a neni to zlo. To same zazivame i v lasce. Vsude kolem vidime, jak si jsou lide neverni a ve jmenu lasky pachaji vselijake ciny.
Proto je dulezite zacit nad sebou premyslet a zjistit, cemu clovek veri. Zacit se poslouchat, co komu rikas o sobe, o jinych, jak hodnotis udalosti ve tvem zivote. Jak vlastne myslis, jake myslenky te nejvice zamestnavaji. Jaka veskera presvedceni si behem sveho zivota prebrala a zda se chovas podle nich. Konkretne od rodicu, to muzou byt i pozitivni, kdy te rodice chvalili a rikali ti, zi jsi nejlepsi, a nejchytrejsi budes v zivote uspesna. A ty se snazis neustale byt ta nejlepsi, nejchytrejsi a uspesna. A koliktrat se toho tezko dosahuje.
A co je vlastne zle? Proc je to zle? Protoze nam to zpusobi bolest? Ja kdyz si zrekapituluju svuj zivot, tak ty "zle" veci, ktere se mi kdy stali, mi prinesli nejvice zkusenosti a poznani. Donutili me, se nad sebou zamyslet a k tomu, abych zacala ve svem zivote neco menit. A hlavne se ve mne probudila obrovska touha, chtit zazivat mnohem vice radostnych udalosti a mene tech bolestivych. Ale musela jsem pro to neco udelat. A kouknout se do sebe. A zjisit, jaka jsem, co davam lidem kolem sebe, co vyzaruji a co pritahuju. Neustale plati pravidlo, vrana k vrane seda. A proto, kdyz clovek je negativni, ma kolem sebe i takove lidi, a dejou se mu takove udalosti. Dale plati dalsi z pravidel, ze lide kolem tebe ti nastavuji zrcadlo o tobe same. Vlastne ti prokazuji obrovskou sluzbu a ty jim. Protoze diky jejich reakcim a cinum, ktere udelaji a tebe nastvou ci zrani, muzes zjistit, jak ty vnimas sama sebe, jak dalece se mas rada. Veci, ktere se mi nelibi na druhych, jsou presne ty, ktere nemiluji ani na sobe. A dulezite je sahnout si i do svedomi, zda se ti svym zpusobem ty tragedie v tvem zivote libi. Ostatni te pak lituji, mas jejich pozornost a zapadas do jisteho vzorce normalnosti.
A co jsem zatim zjistila, tak je to nekoncici prace sama sebou. Vec, ktere se clovek bude venovat cely zivot.
Ale verim, a plni se. Ale vim, ze proto musim neco udelat. A kdyz se neplni, tak vim, ze bud neprisel jeste spravny cas, nebo ze to brzdim tim, ze neverim. Anebo to prani neni vubec pro me dobre. Proto je dulezite vzdy sva prani zkonzultovat se svym srdcem. A zkusit si i predstavit, co by bylo, kdyby se mi to splnilo. A pokud pri te predstave, v tobe zahloda cervicek pochybnosti, tak zkoumat proc tam je. Zda se bojis splneni prani anebo se rozhodnout pro prani jine.
Dulezite je vedet, ze nejdulezitejsi clovek v tvem zivote jsi ty. A nikdo jiny. A clovek ma delat jen ty veci, ktere prinasi radost jemu.
Jinak me konkretne se zivot hodne zmenil. A spousta vztahu se zmenila k lepsimu. Rodinne i pratelske. Ale bylo dulezite zacit neco delat. A i tech bolestnych udalosti v mem zivote je mnohem mene.
Koukam, ze jsem stvorila roman na pokracovani.
Preju krasny a slunikovy den!
papapa